Skip to main

Hoe lang kan ik mijn houtkachel nog stoken?

Eindelijk kunnen we een antwoord geven op de veelgestelde vraag: "Hoe lang kan ik mijn houtkachel nog stoken?" De Europese Raad heeft namelijk nieuwe normen vastgesteld die vanaf 2030 van kracht worden voor hout- en pelletkachels. Deze nieuwe regelgeving maakt deel uit van bredere 'emissie-eisen' die bedoeld zijn om de uitstoot door verkeer, industrie en consumenten te verminderen. Dit houdt in dat hout- en pelletkachels toegestaan blijven, mits ze voldoen aan de nieuwe regelgeving. Veel nieuwe toestellen voldoen al aan deze normen. Hieronder vertellen we je er meer over.

Nieuwe haard
Jotul F 373 Advance JT 00015

Nieuwe emmissiegrenswaarden

De Europese Raad heeft nieuwe emissiegrenswaarden vastgesteld die vanaf 2030 van kracht worden. Deze grenswaarden zijn gebaseerd op de recente eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en hebben als doel om schonere lucht in Europa te realiseren. Vanaf 2030 moeten het verkeer, de landbouw en de consumenten aan deze nieuwe normen voldoen. Dit betekent ook dat de grenswaarden voor emissies bij hout- en pelletkachels worden aangescherpt, met een verlaging van emissies zoals fijnstof en stikstofoxide. De toestellen die aan deze nieuwe normen voldoen, mogen na 2030 nog worden verkocht.

De grenswaarde voor PM2.5 (fijnstof) wordt meer dan gehalveerd van 40 µg/m³ bij houtkachels en 20 µg/m³ bij pelletkachels naar 10 µg/m³. De grenswaarde voor stikstofdioxide daalt van 40 µg/m³ naar 20 µg/m³.

Eindelijk duidelijkheid: Een houtkachel en pelletkachel wordt niet verboden

Met deze nieuwe richtlijn heeft de EU eindelijk duidelijkheid verschaft. Fabrikanten weten nu precies aan welke eisen ze moeten voldoen om na 2030 nog hout- of pelletkachels te kunnen ontwikkelen. Ook voor gebruikers biedt de richtlijn helderheid: hout- en pelletkachels blijven toegestaan, mits ze voldoen aan de nieuwe regelgeving. Veel nieuwe toestellen voldoen al aan deze normen.

Er zijn echter nog wel oude toestellen in gebruik die niet aan de nieuwe normen voldoen. Maar ook voor deze toestellen zijn er oplossingen beschikbaar, zoals 'nageschakelde technieken' waaronder elektrostatische filters. De ontwikkeling van deze filters is in volle gang, en het is te verwachten dat ze in de toekomst op grote schaal beschikbaar zullen zijn en dat de kosten aanzienlijk zullen dalen.

NHK Actie Deelnemende Bedrijven 1280X1024 Px

Lokale regelgeving in Nederland

De Nederlandse overheid volgt de Europese richtlijnen en stelt geen specifieke nationale regelgeving op voor hout- of pelletkachels. Dit wordt vooral overgelaten aan de gemeenten, die hier vaak moeite mee hebben vanwege een gebrek aan kennis. Enkele gemeenten hebben echter wel nieuwe verordeningen opgesteld en volgen daarbij de adviezen van de Stookwijzer (https://www.stookalert.nl/). Dit betekent bijvoorbeeld dat sfeerverwarming bij mistig weer niet is toegestaan. Buitenvuren, barbecues of sfeerverwarming binnenshuis zijn dan ook niet toegestaan. Dient uw kachel echter als hoofdverwarming, dan mag u deze wel gebruiken.

Gemeenten kunnen lokale regels opstellen die strenger zijn, vooral in gevallen van ernstige overlast voor buren. Een totaalverbod op houtstoken is echter niet mogelijk, omdat dit in strijd is met de Europese regelgeving.

Bron: https://nordicfire.nl/eindelijk-duidelijkheid-eu-stelt-nieuwe-2030-norm-vast

Bron: https://germany.representation.ec.europa.eu/news/parlament-und-rat-einig-uber-neue-regeln-zur-luftqualitat-2024-02-21_de

Bron: https://www.stookalert.nl/