Wat als de waakvlam uitvalt
Je start de gashaard op, de waakvlam gaat branden, en na een aantal seconden valt deze uit. Kan gebeuren denk je dan. Dus probeer je het nog een keer, maar weer gebeurt hetzelfde. Er zijn een aantal redenen die dit kunnen veroorzaken. Welke dat zijn lees je in dit artikel.
De waakvlam van de gashaard blijft niet branden
Mogelijkheid 1: De thermokoppel is defect
De thermokoppel is een beveiliging in de gashaard die ervoor zorgt dat er geen gas in de verbrandingskamer kan komen op het moment dat de kachel uit staat.
Wanneer de gashaard brandt, verwarmt het vuur het uiteinde van de thermokoppel. Deze warmte wekt een klein elektrisch schokje op gang. Precies genoeg om de gasklep open te laten staan zolang de haard aanstaat.
Als de thermokoppel dus defect is, geeft hij geen elektrische schokjes meer door aan de gasklep. Deze sluit zichzelf weer, waarna de waakvlam uitgaat.
De oplossing
Een kapotte thermokoppel moet vervangen worden. Laat dit altijd doen door een gecertificeerd bedrijf. Hierdoor weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt. Daarnaast controleert de gecertificeerde monteur gelijk of er geen andere defecte onderdelen in de haard zitten.
Mogelijkheid 2: Lucht in de leiding / vuil bij de waakvlam
Als je na een lange tijd stoken de gashaard weer wil aanzetten kan het voorkomen dat dit niet gelijk lukt. De oorzaak kan zijn dat er lucht in de leiding zit, de waakvlam gaat wel even branden, maar na een paar seconden valt deze weer uit. Dan zit er nog wat lucht in de leiding.
Een andere oorzaak kan zijn dat er vuil op de waakvlam is gekomen. Vuil op de waakvlam zorgt ervoor dat het moeilijker is om de gashaard te laten branden. Dan kan de gashaard zichzelf uitschakelen om veiligheidsredenen.
De oplossing
De lucht gaat niet vanzelf uit de leiding. De enige oplossing is dus door de haard vaak opnieuw aan te steken. In de meest extreme gevallen kan dit wel 20 tot 30 pogingen nodig hebben.
Als er opgehoopt vuil op de waakvlam/brander zit, kun je dit voorzichtig schoonmaken.
Mogelijkheid 3: ‘Three to Five day shut off’
Deze term is een vorm van beveiliging die voorkomt bij de gashaarden die voorzien zijn van een GV60 ontvanger. In de handleiding van de haard kun je zien of dit bij jou het geval is. In verband met nieuwe wetgeving waarbij onnodig gasgebruik verminderd dient te worden, is het systeem zo aangepast dat de waakvlam zichzelf na 5 dagen automatisch uitschakelt. In dit geval heb je dus geen storing. Je kunt de haard weer opnieuw ontsteken.
Deze functie komt veel voor bij de gashaarden van de volgende merken:
- Element4
- Faber
- Global Fires
- Bellfires
- Wanders
De oplossing
Aangezien er hier eigenlijk geen sprake is van een storing, maar een maatregelen uit inactiviteit, kun je de haard gewoon opnieuw aansteken. De waakvlam zal dus weer moeten ontbranden.
Is het verstandig om de waakvlam te laten branden?
Dat lees je in ons andere kennisbankartikel.
Moet je de waakvlam laten branden?
Wat kost het om de waakvlam te laten branden?
Wat de kosten zijn op jaarbasis om de waakvlam te laten branden, lees je in onderstaand artikel.